Zonnepanelen

Was-Up

Ramen wassen

 

Kuisen zonnepanelen

Moeten zonnepanelen gekuist worden?

 

JA, ook al zeggen installateurs dat het zelfreinigende zonnepanelen zijn.

 

Aangezien zonnepanelen en zonnecellen buiten op het dakvlak liggen, worden deze grotendeels blootgesteld aan regen, hagel, wind en zonneschijn. Vuil, stof, zand en vallende bladeren hechten zich op termijn vast op en rond de zonnepanelen.

 

Ook industriële vervuiling, vogels en de nabijheid van snelwegen zorgen voor extra vervuiling van de zonnepanelen. Er kan ook zoutafzetting volgen.

 

Ook de oriëntatie van de ligging van de zonnepanelen zullen de aard van de vervuiling bepalen. Bij hellingsgraden van minder van 20% zal zich aanzienlijk meer vuil vastzetten. Gelukkig hebben de meeste daken een hellingsgraad van 30% – 45%.

Hoeveel keer moet je de zonnepanelen laten reinigen?

 

Gelukkig regent het regelmatig in België. Daarom zal vervuiling niet snel vasthechten aan de glasplaten. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van zelfreinigende glasplaten. Toch is het aangeraden om deze zonnepanelen schoon te maken.

 

Heb je geen zelfreinigende glasplaten, dat laat je je zonnepanelen het best om de 8 weken schoonmaken.Aan te raden om bij hellinggraad - 20% dit jaarlijks te doen (verlies van 6% per jaar)

Aan te raden bij hellinggraad + 30% om de 2-3 jaar te doen (verlies van 3% per jaar)

 

Voorbeeld voor 25 zonnepanelen die gemiddeld 4000kwh per jaar opbrengen.

Op jaarbasis is 3% voor 4000kWh ongeveer 120 kWh minder opbrengst.

Dat geeft dan een verschil van 120kwh x 2 euro/kwh = 240 euro verlies

1 professionele wasbeurt voor 25 zonnepanelen 100 euro.

De conclusie mag je zelf trekken...

Aantal

Richtprijs

10

70 €

25

100 €

50

150 €

100

275 €

150

400 €

200

500 €

Wanneer zonnepanelen laten reinigen?

 

Zonnepanelen laten schoonmaken doe je het best bij het minste zonneschijn. Schoonmaakbedrijven van zonnepanelen zullen langskomen in de vroege ochtend of laat in de namiddag. Vuil blijft immers minder snel plakken als de glasplaten niet te warm hebben.

 

Als het te warm is op het dakvlak, zullen zij vragen om de afspraak uit te stellen naar een latere datum.

 

Zonnepanelen reinigen en BTW

 

Bij woningen ouder dan 5 jaar betaalt u slechts 6% BTW.

 

Prijs zonnepanelen laten schoonmaken

 

Afhankelijk van bovenstaande criteria zal een onderhoudsbedrijf van zonnepanelen een correcte prijs kunnen opmaken. Wij raden aan om steeds een vrijblijvende offerte aan te vragen. Deze zal verzonden worden naar onderhoudsbedrijven uit je buurt. Weet wat het reinigen van zonnepanelen je zal kosten!